15 de gener, 2009

Vipassana a Cambodja

Feliç any nou a tothom,

El blog pren força de nou , i es que avui us escric amb mes ganes que mai per compartir amb vosaltres l'experiencia 'Vipassana', un curs de meditacio intensiu que hem dut a terme durant els 10 primers dies d'any a Cambodja.

No ens haviem ni plantejat la possibilitat de dur a terme un curs com aquest fins que vam aterrar a Kuala Lumpur, on vam tenir la sort de coneixer el Jeffrey, un londinenc d'uns 40 anys amb una energia interior brutal, sempre amable, sempre sonrient. Un greu accident de moto i l'inabilitació completa d'un braç el van dur a canviar completament la seva vida. Inicialment res podia calmar el dolor que el dominava completament, pero a traves de la meditacio va trobar les forçes i pau necessaria per tirar endavant. Tan endavant que ens feiem creus quan ens va explicar a que es dedicava ara: professor oficial de buceig!

Vam continuar el cami cap a Tailandia. Durant una nit a Krabi, on hi vam arribar guiats pel Pepe, vam tenir la gran fortuna de coneixer el Matthieu. Quin personatge! Feia pocs dies que havia sortit d'un curs 'Vipassana', i durant l'estona que vam poder compartir amb ell ens va oferir amb generositat optimisme, energia i unes ganes infrenables de provar aquesta tecnica de Meditacio. Malauradament el curs que s'impartia a Tailandia ja estava ple, i a Laos, seguent parada, no hi havia cap centre que els dugues a terme.

Finalment, i guiats per un impuls mes que cap certesa, vam accelerar el pas pel sud de Laos per tal d'arribar a 31 de Desembre a Battambang, on s'imparteix l'unic curs de Vipassana a Cambodja. Cap d'any atipic. Reis atipics. Pero que content que estic que fos aixi :)


Una petita introduccio. Vipassana significa 'veure les coses tal i com realment son'. Es una de les tecniques de meditacio mes antigues de l'India redescoberta per Buda fa mes de 2500 anys, i ensenyada per ell mateix com un remei universal per a tots els sufriments universals. No es una tecnica sectaria, la seva universalitat es tradueix en que qualsevol persona de qualsevol religio en pot treure els mateixos beneficis i la bellessa del seu ensenyament es que nomes un mateix, pels seus propis esforços, pot trobar el cami cap a la purificacio de tota impuressa.


En que consisteix? La teoria es tan simple per la seva logica com sorprenent pels seus resultats: seguir una conducta moral, dominar la ment i desenvolupar saviesa interior. En primer lloc, la conducta moral es basa en cinc punts: no matar cap esser vivent, no mentir, no robar, no dur a terme cap activitat sexual i abstenir-se de qualsevol intoxicacio (alcohol, tabac, qualsevol addicio). El seu seguiment escrupulos es la base per poder començar a concentrar i dominar la ment, i nomes en aquell moment les portes de la saviesa interior es començen a obrir per disfrutar d'una vida en plena pau, harmonia real i felicitat.

Quina es la gran diferencia de la tecnica? La seva vessant practica...Aixo no es una ideologia, ningu preten convençer o convertir a ningu. Un apren durant aquests dies una tecnica ben facil de comprendre i posar en practica, pero la gran diferencia i la bellesa de Vipassana es que nomes un mateix, per si sol! podra començar a caminar cap a l'objectiu final :-) Res d'intelectualitat, ni de llibres pesats amb paraules complicades. Res de discursos profetics o promeses de felicitat eterna. Res res d'aixo. En canvi, un repte: 'posa en practica correctament la tecnica durant deu dies i jutja per tu mateix els resultats'. Sembla just oi?

Pensareu que la tecnica deu ser tot un seguit d'exercicis complicats, repeticio de paraules, concentracio en paissatges bonics o simbols agradables. Pero la realitat es ben lluny de l'imaginacio. Durant els dos primers dies vam passar totes les hores del dia concentrant la ment nomes en com l'aire surt i entra, de forma natural, pel nostre nas. Posteriorment els seguents dos dies es van focalitzar a notar qualsevol sensacio que un pogues sentir a la petita area dels dos forats nasals i el llavi superior, i finalment, un cop millorada la concentracio i la sensibilitat degut a l'exercici diari, un comença a sentir, poc a poc, les sensacions del seu cos fins aquell moment ben dormides per la nostra ment.

Be, ara us podrieu preguntar, i perque les sensacions? Quina relacio te amb les impureses de la ment? Mireu-vos-ho aixi. Durant la nostra vida experimentem multitud de sensacions que ens resulten desagradables. Desde detalls diaris com que a la feina el teu cap t'esbronqui sense rao, que rebis un crit que no mereixies, que l'amic o l'amiga no es presenti a l'ultim moment o que algu ens critiqui a les nostres espatlles fins a que un esser estimat ens trenqui el cor o malauradament perdem alguna persona que ens era propera. Intentem compensar tota aquesta miseria a traves d'aquelles sensacions que ens creen plaer. Alguns faran vacances tot viatjant, altres dedicaran el seu temps als altres, altres buscaran la companyia dels amics, un capritxo per aquell moment baix, una pelicula per aquell dia gris, un juguet nou quan l'anterior ja s'ha fet vell. Pero fins i tot els moments de plaer ens aporten sufriment, i es que un cop la sensacio agradable ha passat, voldriem poder-la repetir una i altra vegada i no tenir que suportar de nou passar pel trangol del sufriment diari.


Tanta miseria pot portar un a preguntar-se: perque la vida te que ser aixi? I es que acabem de mal humor, plens de negativitat, tensio, nervis i mes mals que no deixen que poguem ser feliços. Ansia! Les coses haurien de ser diferents pensem. Mes dies de festa i menys de treball, un jefe mes amable, gent mes respectuosa i tolerant, amics de veritat, pau arreu del mon, felicitat per tots i la vida eterna si cal. Si, aixi haurien de ser les coses, i tot seria mes facil...i aqui ve el problema. Dia rere dia, any rere any anem acumulant miseria i negativitat cada cop que alguna cosa no va com nosaltres voldriem que anes. I es que enlloc d'acceptar la realitat tal i com realment es, ens hem molt mal acostumat a veure les coses tal i com voldrien que fossim!

A traves de Vipassana, el cami cap a veure les coses tal i com realment son, un comença a descubrir que el mon no el podem entendre nomes cap enfora, amb els nostres ulls i coneixement, sino tambe i al mateix temps cap endins, a traves de les sensacions que un desenvolupa a cada instant dintre el seu cos. La visio cap enfora es la que obtenim en el mateix moment en que neixem. Aprenem a observar, entendre i jutjar el mon que ens rodeja nomes a traves dels nostres ulls. Educacio, feina, religio, etica i molts altres factors i experiencies van forjant la visio que un te de la realitat. Aixo va solidificant dintre la nostra ment els nostres valors i creençes, i la manera en que enfoquem la nostra vida. I d'aquesta manera, tot comprenent les coses o creien en elles, pensem que podem donar resposta a qualsevol fet o experiencia de la nostra vida. Observem, aprenem pero ens hem oblidat d'un ultim pas: sentir i experimentar. Un pot parlar delicies d'un restaurant perque l'hi han dit que s'hi menja de fabula. Amb mes rao un altre en parlara virtuts perque no nomes n'ha sentit a parlar sino tambe perque hi ha anat i ha vist com la gent disfruta tot menjant. Pero el coneixement real, la saviesa, neix en el moment en que un mateix prova el plat, el tasta, l'assaboreix i llavors, sense cap influencia, se'n fa la seva propia opinio :)

Amics, aquests dies he rebut el millor regal de reis que mai hauria pogut esperar, i la gratitud que sento dintre meu es la que em porta a explicar-vos la meva experiencia. I es amb aquest sentiment que us demano que no creieu res del que jo us pugui dir, no creieu res del que el professor pugui explicar durant el curs, pero doneu 10 dies de la vostra vida per seguir rigurosament la tecnica Vipassana i amb el vostre propi esforç trobareu un cami precios cap a una vida d'harmonia i pau. A Catalunya s'hi fan cursos. Tan de bo tingueu la curiositat, sigui pel tabac, sigui per provar, sigui perque alguna cosa dintre vostre no esta en pau, sigui per la rao que sigui...proveu-ho :)

Tota aquesta miseria i sufriment que acumulem dintre nostre, conscient o sobretot ben arrelada al nostre insconcient, desapareix en el moment en que un apren a no nomes mirar el mon de cara enfora, sino al mateix temps de cara endins. I es en aquell moment en que un descobreix que tots els mals pensaments, rabia, ansia, frustacio, negativitat, codicia...tots desapareixen de cop! I en absencia d'ells, descobrim que no podem ser males persones perque la gran veritat universal es que en el fons de la nostra anima nomes hi guardem compassio i bondat.

Em trobo be i soc el de sempre, pero mentiria si no us digues que aquest curs m'ha canviat i, amb l'esforç diari, seguira canviant moltes coses a la meva vida. Els resultats inicials un cop s'acaba el curs son diversos, i es que cada cos es un mon diferent. Pero per part meva es puc ben dir que les ungles no s'han mossegat desde fa 16 dies i de ben segur que no me les mossegare pas mai mes, els nervis segueixen, pero cada dia disminueixen perque ara entenc d'on venen, i sobretot, el 'jo', el 'meu' i totes les lligadures que inflaven l'ego han estat descobertes. No desapareixen de cop, pero el cami queda marcat per acabar amb elles. D'aquesta manera m'aixeco i surto al carrer tot mirant la gent a la cara amb total pau, sense sentir cap mena de reaccio siguin d'una manera o altre, parlant-vos a vosaltres amb harmonia o respirant cada instant de la meva vida visquent nomes el present, sense cap distraccio de la ment cap al passat o futur.

Gent gran, gent jove, monjos, monjes, estudiants, gent del mon de negocis, de l'art, filosofs, psicolegs, cristians, jueus, hindus, musulmans i cristians...tots ells i mes han trobat els mateixos resultats d'una tecnica que no exclou ningu. 10 dies del vostre temps o vacances a canvi de pau i felicitat per la resta de la vostra vida. Val la pena, de tot cor. Us adjunto dos links amb mes informacio pels cursos a Catalunya i Espanya.

En el primer teniu mes informacio de la tecnica Vipassana en castella.

http://www.spanish.dhamma.org/

El segon es una pagina en angles, pero mostra el calendari dels cursos d'aquest any. Anims! :-)

http://www.dhamma.org/en/schedules/schneru.htm

2 comentaris:

k ha dit...

m'alegro d'haber llegit el teu relat del vipassana. Curiosament al centre de santa maria de palautordera la proxima semana fare aquest curs que fa molt temps que espero. Estic ilusionat, amb ganes , .. amb calma perque vingui el que hagi de venir... m'ilusiona senti com parles! Bon viatge!
Jordi sansa118@gmail.com

magdalena ha dit...

Estic admirada del teu treball interior per mitjà del vipassana, Continua practican-lo. Amb el temps comprendras la meva pau ,l'alegria interior de la meva vida, i hem arrivat per camins diferents, però son convergents. Endavant.